Streamin’ JazzFest

Op vrijdag 23 april, 20.30 uur vond het Streamin’ JazzFest plaats. Ruben Hein en het NJJO verwelkomden hier een aantal voormalige artistiek leiders: Benjamin Herman, Martin Fondse, Eric Vloeimans en Anton Goudsmit. Met veel passie en toewijding  hebben deze ‘aanvoerders’ een  nieuwe generatie toptalent de tricks en expertise aangereikt die er toe doen op weg naar een veelbelovende toekomst. Verder waren ook Bruut! met Maarten Hogenhuis van de partij.

Benjamin Herman was na nestor Peter Guidi de tweede artistiek leider van het NJJO (2011) en een van de meest gelauwerde Nederlandse jazzmuzikanten door zijn werk met zijn ensembles en natuurlijk ook als bandleider van New Cool Collective. Met  zijn veelzijdigheid en energieke, lyrische dan wel stevige  spel is hij een inspiratie voor generaties jonge saxofonisten en een verbindende factor binnen de Nederlandse muziekscene.

Martin Fondse de artistieke leider van het NJJO in 2015 en 2016, neemt al vele jaren een geheel eigen positie in binnen de Nederlandse en internationale muziekscene. Hij voelt zich in veel muziekgenres thuis: van jazz, hedendaagse gecomponeerde muziek en wereldmuziek tot film- en animatiemuziek.

Eric Vloeimans, de artistiek leider van het NJJO in 2013 en 2014,  is de meest begenadigde en bekende improviserende trompettist van Nederland. Hij laat zich niet ‘beperken’ door de term ‘jazz’ en blijft op het podium, in zijn muziek en bij zijn talloze samenwerkingen, altijd zichzelf.

Anton Goudsmit was artistiek leider van het NJJO (2017 & 2018) en is mogelijk Nederlands meest inventieve en zeker meest vreugdevolle gitaarspeler; een wervelwind van creativiteit. Hij is/was onderscheidend bij The Ploctones, New Cool Collective en vele andere formaties en talloze samenwerkingen.

Bruut! is de ultieme live band die zelf bepaalt wat jazz is. Zij mixen met hun brutale superjazz net zo makkelijk met uiteenlopende grooves en surfrock dan wel rhythm & blues met Dolly Parton. Bruut!’s saxofonist en componist Maarten Hogenhuis is een van de voorlopers van de nieuwe generatie Nederlandse jazzmuzikanten en verkent met zijn eigen trio of in andere samenwerkingen ook graag de grenzen van jazz, pop en geïmproviseerde muziek.

Ruben Hein en zijn Nationaal Jeugd Jazz Orkest staan voor een eclectische mix van pop & jazz met een verdiepend symfonisch randje. Het NJJO is winnaar van de Zilveren Notekraker, wat betekent dat het NJJO volgens vakgenoten een belangrijke smaakmaker op de podia is. De achttien geselecteerde toptalenten doorliepen onder leiding van Ruben Hein een tweejarig coaching traject en internationale samenwerkingsprojecten. De muzikale ontwikkeling van zanger, componist en pianist Ruben Hein bracht hem vanaf zijn op Blue Note verschenen debuut langs verschillende genres, stijlen en samenwerkingen met (inter)nationale grootheden. Het leidde hem naar successen, onderscheidingen, awards, veelgeprezen albums en uitverkochte shows en projecten.