Nieuws

Three Nations Under One Groove

Het NJJO gaat samenspelen met de nationale jeugd jazz orkesten van het Verenigd Koninkrijk, NYJO en Duitsland, BuJazzO.

Drie van de meest prestigieuze nationale jeugd big bands in Europa – NYJO uit het Verenigd Koninkrijk, BuJazzO uit Duitsland en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) – brengen dit najaar voor het eerst met een gezamenlijk programma op de Duitse, Engelse en Nederlandse podia. Zondag 25 september is het Bimhuis de locatie van het enige concert in Nederland. Ongeveer 70 jonge toptalenten bundelen hun krachten in een verrassende, wisselende bezetting. Zij spelen nieuw materiaal, vaak exclusief gecomponeerd en gearrangeerd voor deze samenwerking. Het programma werd samengesteld door de artistieke directeuren Mark Armstrong (NYJO), Jiggs Whigham (BuJazzO) en Martin Fondse (NJJO). Bevordering van culturele uitwisseling en versterking en promotie van jong toptalent in Europa zijn de belangrijkste doelstellingen van dit spannende project.

NJJO

Het Nationale Jeugd Jazz Orkest wordt eens in de twee jaar samengesteld uit Nederlandse of in Nederland woonachtige toptalenten van maximaal 26 jaar. Zij doorlopen een tweejarig educatietraject met muzikale coaching, workshops, een tournee en bijzondere nationale en internationale samenwerkingen. Het NJJO is voor jonge professionals een brug tussen opleiding en praktijk. De huidige artistiek leider en dirigent is pianist, arrangeur en componist Martin Fondse. De vorige edities van het NJJO werden geleid door: Peter Guidi (2009), Benjamin Herman (2011) en Eric Vloeimans (2013).

National Youth Jazz Orchestra (NYJO) – Great Britain

The National Youth Jazz Orchestra is Groot-Brittannië ‘s langst lopende (sinds 1965) en meest succesvolle big band voor jongeren onder de 25. Het NYJO biedt een unieke leerervaring door intensieve professionele training met artistieke expressie te combineren. Onder de alumni ook Amy Winehouse, die haar carriere bij het NYJO startte.

Bundesjazzorchester (BuJazzO) – Germany

Het Bundesjazzorchester (sinds 1988) is het officiële jeugd jazz orkest van de Bondsrepubliek Duitsland. Toptalent, befaamde dirigenten en instructeurs vormen samen een eenheid op het hoogste niveau. De Bundesjazzorchester wordt tegenwoordig beschouwd als een uitstekende ‘talent factory’ voor de succesvolle jazzmusici van morgen. Jiggs Whigham en Niels Klein zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het artistieke concept. BuJazzO brengt uitstekende muzikanten voort zoals Till Brönner, Roger Cicero en Tom Gaebel.